Vi er glade for at annoncere, at Mathias Sikora, uddannelsesordfører i Radikal Ungdom er blevet udnævnt som Årets Republikaner for 2023. Denne anerkendelse kommer som følge af hans modige handling ved sidste års Royal Run, hvor han valgte at bære en T-shirt med teksten “Tiden er løbet fra Kongehuset”.

Mathias’ handling symboliserer en stærk stemme for forandring og refleksion over monarkiets rolle i det moderne samfund. Hans mod og beslutsomhed har inspireret mange til at tænke kritisk over institutioner og traditioner, og til at engagere sig i demokratiske samtaler om Danmarks fremtid.

Mads Rundstrøm, formand for Republik Nu, udtaler:

“Jeg er særligt glad for at vi i år kan tildele prisen til den yngste modtager nogensinde, hvilket symboliserer det stærke engagement og lyst til aktivisme blandt unge danskere. Vi håber, at denne anerkendelse vil inspirere ungdommen til fortsat at kæmpe for vores sag og engagere sig i demokratiske processer.”

Mathias Sikora udtaler:

“Som samfund skylder vi hinanden altid at have modet til at nytænke de strukturer vi tager forgivet. Derfor deltog jeg i Royal Run 2023 med et lidt andet budskab end resten af deltagerne. Jeg er af den overbevisning at det danske kongehus siger utroligt meget om Danmarks fortid men jeg tror ikke på at Kongehuset er en del af det Danmark vi skal videreudvikle i fremtiden. 
En af hovedideerne i det danske demokrati er, at vi kan tale om tingene og give plads til uenigheder. Jeg oplever ikke at der er meget plads til uenighed når vi taler om kongehuset. Det synes jeg er et problem. Ikke nok med at kongehuset bygger på udemokratiske principper er samtalen om det danske kongehus langt hen ad vejen heller ikke særligt demokratisk. Jeg har ingen forventning om at Kongehuset er noget vi afskaffer i de næste mange år, men dette gør kun den demokratiske samtale om hvilken rolle og hvilken indflydelse det danske kongehus har og bør have mere relevant. Og netop derfor er jeg utroligt glad for at Republik Nu vælger at kåre mig som årets republikaner.”

Denne pris er en hyldest til Mathias’ civile engagement og hans vilje til at sætte fokus på vigtige samfundsdebatter. Vi håber, at hans modige handling vil fortsætte med at inspirere andre til at stå op for deres overbevisninger og arbejde for en mere demokratisk og forhåbentlig republikansk fremtid.

Tillykke til Mathias Sikora for at modtage denne velfortjente anerkendelse som Årets Republikaner for 2023.

Prisen uddeles formelt på foreningens Generalforsamling søndag den 17. marts kl 14 i Østerbrohuset.

For yderligere information, kontakt venligst formand Mads Rundstrøm tlf: 20188009