Lad os få en grundlov med mere demokrati og mindre konge
Den 5. juni 2024 fylder grundloven 175 år. Siden 1849 har vores forfatning stået som bevis på, og som en tydelig markering af, at vi i Danmark har et af verdens stærkeste og mest velfungerende demokratier. År efter år, bliver vores danske folkestyre og frihedsrettigheder rangeret blandt de allerbedste. I år er det danske demokrati ovenikøbet blevet kåret som det bedste i hele verden, af det internationalt anerkendte V-Dem Institut. En finere måde at fejre jubilæet på kan man dårligt forestille sig.
Men det forpligter også. For mens det danske demokrati gudskelov stadig lever i bedste velgående, her 175 år efter grundlovens indførelse, så er demokratiets idealer på tilbagetog i resten af verden. I Republik NU, er vi gået på opdagelse i nogle af verdens mere ærgerlige og udemokratiske forfatninger, for at sætte det i relief, hvor godt vi egentlig har det i Danmark.
I et land har vi fundet en forfatning, hvor der direkte står, at ”sheiken er ansvarsfri; hans person er fredhellig.” og at ”den udøvende magt er hos sheiken”.
I en anden meget gammeldags forfatning står der, at ”diktatoren kan benåde og give amnesti.”
En tredje oldnordisk grundlov har teksten ”Den store leder har med de i denne forfatnings fastsatte indskrænkelser den højeste myndighed over alle rigets anliggender.”
Godt man ikke bor i sådan et land tænker man så måske! Men her må vi indrømme, at vi har snydt lidt med de ovenstående citater. Den paragrafkyndige har nok allerede luret, at vi desværre alle sammen netop bor i sådan et land.
De nævnte eksempler er nemlig alle taget fra den danske grundlov. Man skal bare erstatte titlerne ’sheik’, ’diktator’ eller ’den store leder’ med det mere mundrette ord ’Kongen’ og så har vi Danmarks Riges Grundlov fra 1953.
Selvom vi har verdens bedste demokrati i Danmark, så er det altså ikke sådan lige til at læse i vores forfatning. Tværtimod.
Faktisk er Kongen nævnt hele 47 gange i grundloven. Demokrati og folkestyre? Det er nævnt 0 gange. Burde det ikke være omvendt? Når man læser vores danske grundlov, kunne den ved første øjekast lige så godt være fra et middelalderligt kongedømme eller en diktaturstat. Det mener vi i Republik NU både er fjollet og forvirrende.
Derfor vil vi i anledning af 175-årsdagen for grundloven foreslå, at den får en sproglig overhaling, så det der står, også er det der menes.
Spørger man en almindelig skoleklasse, hvilken styreform vi har i Danmark, svarer de alle i kor, at vi selvfølgelig har demokrati. Det har vi som nævnt også i praksis – men formelt er Danmarks regeringsform, ifølge grundloven, ”indskrænket monarkisk”. Spørger man den samme skoleklasse, hvem der har den udøvende magt i Danmark, svarer de ligeledes i kor, at det selvfølgelig er regeringen. Det er det også i praksis, men hvis vi læser grundloven, står der til gengæld, at det er Kongen, og ingen andre. Lad os nu få det rettet.
Det er ingen hemmelighed, at vi i Republik NU allerhelst vil have kongehuset afskaffet helt og aldeles. Det er det vi arbejder for hver eneste dag. Når det er sagt, så kan vi også godt læse meningsmålinger, og derfor må vi også erkende, at afskaffelsen af monarkiet nok ikke er lige rundt om hjørnet – men det betyder selvsagt ikke, at der ikke også er andre sager at arbejde for som republikanere.
Derfor håber vi også, at vores forslag om en sproglig modernisering af grundloven er noget, der kan forene både vi republikanere og jer royalister. Selvom vi er uenige om, hvorvidt der skal være et kongehus i Danmark eller ej, er vi trods alt enige om, at demokratiet skal have forrang for monarkiet. Derfor bør vi også få en grundlov der afspejler dette.
God grundlovsdag.
Mads Rundstrøm
Formand for Republik Nu!